Maskinopvaskemiddel til industriopvaskemaskine

Uanset om du har en lille café eller et egentligt storkøkken, er en industriopvaskemaskine til stor hjælp.

Opvaskemaskinerne kommer i mange forskellige modeller, med alt fra små professionelle underbordsopvaskemaskiner som størrelsesmæssigt minder om husholdningsopvaskemaskiner, til hætteopvaskemaskine og endelig vasketunneler til de helt store køkkener.

Men hvad bør man bruge af maskinopvaskemiddel til industriopvaskemaskiner?

Vores anbefaling til almindelig brug

Før i tiden, valgte man maskinopvaskemiddel efter en række forskellige kriterier:

  • Om vandet var blødt eller hårdt
  • Om der var særlige krav ift. miljøvenlighed
  • Om der var særlige udfordringer som fx. indtørret kaffe og te på servicet
  • Om der skulle vaskes aluminiumsservice af

… og det gør man egentlig stadig. Den mest væsentlige forskel er således, at blødgøringsanlæggene efterhånden er blevet af en så god kvalitet, at man generelt ikke bør vælge maskineopvaskemiddel efter hårdheden på sit vand.

Vand som har været igennem et moderne blødgøringsanlæg, er nemlig af så god kvalitet at man kan bruge god maskinopvaskemiddel uden store mængder kalkbinder – hvilket er med til at give et rigtig pænt vaskeresultat.

I afsnittene nedenfor, vil jeg uddybe nærmere hvorfor min anbefaling er som den er. Men for at springe direkte til konklusionen, vil jeg her anbefale flydende maskinopvaskemiddel og afspændingsmiddel, som vil være et fornuftigt valg til 80-90% af industriopvaskemaskiner på det danske marked.

Suma Ultra L2Maskinopvaskemiddel: Suma Ultra Pur-Eco L2 fra Diversey

Link: https://huma.dk/suma-ulta-l2-10l

 

 

 

 

Suma Select A7Afspændingsmiddel: Suma Select Pur-Eco A7 fra Diversey

Link: https://huma.dk/suma-select-pur-eco-a7-afspaendingsmiddel-5-l 

Som nævnt ovenfor sælges begge produkter online på HUMA.dk, til levering overalt i Danmark.

 

Suma Nova L6 vs. Suma Ultra Pur-Eco L2

Går vi nogle få år tilbage, var produktet Suma Nova L6 ganske populært på det danske marked. Suma Nova L6 er et maskinopvaskemiddel uden klor, som også kan benyttes til hårdt vand.

Hvad angår maskinopvaskemiddel, er der utrolig stor forskel på den kemiske formulering, alt efter om det skal anvendes med hårdt eller blødt vand.

Det er kendetegnet ved profesionelle opvaskemaskiner, at de har relativt korte programmer. Hertil anvendes højalkaliske blandinger, men for at anvende produktet i hårdt vand, tilsættes kalkbindere som fx. NTA, EDTA, MGDA og fosfater. Kalkbinderne har desværre en bieffekt, hvor vaskeresultatet forringes. Samtidig er en række kalkbinder, ikke så gode for miljøet.

SUMA Nova L6Har du derfor en opvaskemaskine med tilhørende blødgøringsanlæg, er der derfor som udgangspunkt ingen grund til at anvende Suma Nova L6 i maskinen. Her kan du med fordel anvende Suma Ultra Pur-Eco L2 som der henvises til ovenfor.

Skal du opsætte en ny opvaskemaskine, anbefaler vi klart at anvende et blødgøringsanlæg såfremt at maskinen opsættes i et område med hårdt vand. Med et blødgøringsanlæg anvendes salttabeletter til at sænke vandets hårdhed.

Ønsker du ikke at anvende blødgøringsanlæg i tilknytning til din opvaskemaskine, og har du hårdt vand, er Suma Nova L6 stadig en mulighed. Samme kan være tilfældet, hvis kvaliteten af det blødgjorte vand er særdeles dårlig eller ustabilt.

Dette produkt kan ligeledes købes på HUMA.dk: https://huma.dk/suma-nova-l6-opvaskemiddel-10-l 

Klor og aluminium

To andre ting som man kan tage stilling til, er om der er brug for at ens maskinopvaskemiddel skal være med klor, og om det skal kunne anvendes på service af aluminium.

Specielopgave 1: Klor til fjernelse af farvebelægninger

Klor er som bekendt ikke særlig godt for miljøet. Derfor finder du heller ikke professionelle maskinopvaskemidler med klor, som bærer det nordiske miljømærke svanen.

Man skal derfor ikke benytte maskinopvask med klor, uden at man har en særlig grund til det.

Suma Super L1 MaskinopvaskDenne særlige grund, kan eksempelvis være hvis du oplever problemer med ikke at kunne få kaffekopper ordentligt rene. Her er maskinopvaskemiddel med klor, som regel bedre til at fjerne mærker efter kaffe.

Problemet her, kan eksempelvis ses i kontorbyggerier, hvor kaffekopper får lov til at “tørre ind” over længere tid. I caféer mv. hvor kopperne samles relativt hurtigt ind igen, ses problemet her sjældent.

Et eksempel på et relevant produkt i disse tilfælde, er Suma Super L1. Produktet kan købes ved at klikke her.

Specielopgave 2: Maskinopvask med aluminiumsbeskytter

Suma Alu FreeNæste ting man skal tage stilling til, er om man vil vaske aluminium i opvaskemaskinen. Ønsker man det, skal man nemlig anvende et maskinopvaskemiddel, med tilsat aluminiumsbeskytter.

Aluminiumsbeskytteren har dog en negativ effekt på det samlede vaskeresultat. Har du derfor blot ganske få ting af aluminium, kan det ofte bedre betale sig at vaske disse i hånden, eller helt udskifte elementerne til andre materialer.

Et muligt produkt såfremt at aluminiumsbeskytter ønskes, kunne være Suma Alu Free L10. Produktet kan købes her.

Maskemiddel til vasketunneler

Har du en af de helt store industriopvaskemasiner, en såkaldt vasketunnel, kan det ofte betale sig at anvende specifikke doseringssystemer baseret på enten pulver eller gel.

Eksempler herpå er fx. Diversey’s Revoflow-serie, eller Ecolab’s Solid-serie.

 

Gode råd ved skift af flydende maskinopvask

Ved skift af maskinopvaskemiddel, kan det være nødvendigt at skifte doseringsmængden, så den stemmer med produktanbefalingerne.

Husk desuden, at det er vigtigt at gennemskylle pumpen og slangerne med rent vand, for at undgå at de forskellige typer kemi krystalliserer. Skulle dette ske, vil dette nemlig ofte betyde en væsentligt nedsat vaskekvalitet.

 

Som du kan se ovenfor, kan det være lidt af en jungle at vælge det rigtige maskinopvaskemiddel. Husk at du altid er velkommen til at kontakte undertegnede, eller en af mine kollegaer hos HUMA.dk ApS, på tlf. 70404500 ved spørgsmål.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *