hånddesinfektion

Håndsprit – Den rette løsning til en god hygiejne

Der findes rigtig mange spørgsmål omkring, hvorvidt hånddesinficering eller håndvask er den bedste løsning, når det kommer til hygiejne.

Håndvask er effektivt til rens af hænder, som er synligt beskidte, men det virker ikke bakteriedræbende. Derfor kan det anbefales at man anvender håndsprit, til at sikre en god hygiejne, da det virker bakteriedræbende.

Gel eller skum

Håndsprit fås i to varianter, henholdsvis skum og gel. Om man skal vælge det ene frem for det andet, er overordnet en smagssag, da der ikke er nogen forskel på effekten.

Skum desinfektionsmiddel, syner af mere når man får det i hånden, en desinfektionsmiddel i gelform. Det bliver ikke flydende, men fastholder sin faste skumform, som er med til at gøre påføringen let, uden at svine.

Udover at håndsprit i gelform syner af mindre, så kan det også have en tendens til at svine lidt mere, da gelens udseende gør det vanskeligt at fastgøre hvor meget der er behov for og det fører ofte til overdosering. Da håndsprit i gelform bliver flydende næsten øjeblikkeligt ved kontakt med hænderne, kan det sammen med overdoseringen være med til at vanskeliggøre påføringen uden at spilde. Derfor kan det kun anbefales, at man ikke overdosere, da en dosering er nok.

Vand og sæbe eller håndsprit?

Nogle oplever gener i form af tørre hænder ved hyppig håndvask. Undersøgelser har blandt andet vist, at hånddesinfektion er langt mere skånsomt mod hænderne end vask med vand og sæbe. Grunden til dette er at der findes et udvalg af håndsprit, som indeholder glycerin, som er et hudplejemiddel, som er med til at hindre udtørringen af hænderne.

Dermed betyder det ikke at man skal udelukke at vaske sine hænder, for har man beskidte hænder, så er det vand og sæbe man skal bruge. Hånddesinfektion, kan derimod bruges som supplement til vask med vand og sæbe, på rene og tørre hænder, for at skåne hænderne og samtidig opretholde den gode hygiejne.

Sådan anvender du håndsprit

For at få opnå den korrekte hygiejne med håndsprit, er det vigtigt at man som det første sikre en korrekt påføring og samtidig lader det trænge ind i hænderne.

  1. Først skal man sikre at ens hænder er synligt rene og tørre
  2. Derefter indgnides håndspritten på håndflader, håndryggene og håndleddene, samt mellem fingrene, fingerspidserne og tommelfingrene.
  3. Bliv ved med at gnide hænderne indtil hænderne er helt tørre (ca. 30 sekunder)

Mange fordele

Rigtig mange steder landet over bliver der dagligt anvendt håndsprit, for at mindske bakteriespredningen. Det ses især inden for sundhedssektoren hvor der dagligt er et behov for at opretholde en høj hygiejne.

Når man anvender håndsprit dræbes de mikroorganismer, man er blevet midlertidigt forurenet med. Både vira og bakterier dræbes og det kan være med til at mindske sygdom og dermed sygefraværet blandt medarbejderne. Derfor kan man med fordel anvende håndsprit i kantiner, på kontorer og toiletmiljøer.

Håndsprit fås i forskellige størrelser, så det passer til ethvert behov. Er man meget på farten i løbet af dagen, eksempelvis sælger eller udekørende hjemmepleje, kan man med fordel have en lille håndsprit med snaplåg med sig. På grund af sin størrelse er den velegnet til at have med sig i tasken, og er dermed lige ved hånden når behovet opstår.

Er man flere brugere som skal anvende håndsprit, som eksempelvis på et kontor, kan man med fordel vælge en pumpeflaske som kan stå på bordet. Her kan man få dem i 3 forskellige størrelser på henholdsvis 250, 300 og 600 ml, afhængigt af hvor stort behovet er.

Er der mange brugere, som skal anvende hånddesinfektion flere gange om dagen, eksempelvis på et hospital eller i en kantine, kan man med fordel anskaffe en dispenser som kan monteres på væggen, hvor man bare skal udskifte selve refillen med håndsprit. Dette gør det nemt for brugerne at desinficere sine hænder, når de går forbi dispenseren. Dispenserne og refillerne findes i størrelser på henholdsvis 700, 1000 og 1200 ml.

Du kan se meget mere til det store udvalg indenfor håndsprit på HUMA.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *